מלטונין הוא אחד מתוספי המזון הפופולריים ביותר בעולם, ומייחסים לו סגולות רבות – כולל הקלה על כאבי ראש מסוימים. למי הוא מתאים, ומדוע בארה"ב תוכלו לקנות אותו בלי מרשם ובישראל לא? ומה ההבדל בין מלטונין לסירקדין?
פורסם: 24.9.2012 | עדכון אחרון: 04.1.2024
מלטונין (Melatonin) הוא הורמון השינה, שאצל אנשים בריאים מיוצר באופן טבעי במוח ושיש לו מגוון תפקידים בגוף, בראשם "ניהול" של שנת הלילה.
הוא התגלה לראשונה ב-1917 אבל רק בשנות ה-70' זוהה הקשר שלו לשינה, ותכונותיו האחרות נתגלו בהדרגה מאז ועד היום. בשנת 1995 ראה אור "נס המלטונין", ספרם של ג'ו רובינסון וראסל רייטר, שהפך את המלטונין בין לילה לאחד מתוספי המזון הפופולריים והנצרכים ביותר בעולם.
שימושי המלטונין
כמה שנים קודם, השתמשו בו כבר רבים כתחליף עדין לתרופות שינה, בעיקר במצבים של ג'ט לג. "נס המלטונין" הביא לידיעת הציבור הרחב תכונות נוספות של המלטונין ותפקידים חשובים נוספים שיש לו בגוף, שהקנו לו בתקופה מסוימת מעמד מיתולוגי של תרופת פלא.
המלטונין הוא אנטי-אוקסידנט (נוגד חמצון) חזק שעשוי לספק הגנה ל-DNA ולעזור במניעת סרטן; הוא מעורב בפעילות בלוטת יותרת המוח ומשפיע דרכה ישירות או בעקיפין על הגדילה, מערכת המין, מערכת העצבים, התיאבון ומצב הרוח וגם המערכת החיסונית.
יש ראיות לכך שמלטונין עשוי לעזור בטיפול ביתר לחץ דם, בכאבים במפרק הלסת (TMD), וכן במיגרנות ובכאב ראש מקבציים (cluster headache).
תפקידי המלטונין בגוף
המלטונין מופרש מבלוטת האצטרובל בכל פעם שאנחנו נמצאים בחושך ומתפרק כשאנחנו נחשפים לאור. יחד עם הסרוטונין (השליח העצבי שמחסור בו מקושר לרוב הפרעות מצב הרוח, בראשן דיכאון וחרדה), הוא מנהל את השינה והערות – האור גורם לייצור סרוטונין ופירוק מלטונין, והחושך גורם לתהליך הפוך.
מלטונין, סרוטונין ונוראדרנלין (עוד שליח עצבי חשוב) מבוססים על אבני בניין דומות (בראשן מולקולת ה-5HTP הנוצרת מחומצת האמינו טריפטופן), ומקיימים ביניהם יחסי גומלין. לכן, מחסור באחד מהם לעיתים גורם גם למחסור באחרים, וזה אחד ההסברים לקשר בין דיכאון להפרעות שינה.
מדי פעם מתגלים תפקידים נוספים שלו, למשל – נמצא שאצל אנשים שסובלים משפיכה מוקדמת רמת המלטונין נמוכה. נמצא שהמלטונין מפעיל מנגנונים שנלחמים ברדיקלים חופשיים.
מעל גיל 55 ייצור המלטונין בגוף יורד (משערים שיש לכך קשר עם התכווצות בלוטת האצטרובל עם הגיל) ולכן כדורי מלטונין נחשבים לאמצעי יעיל מאד לשיפור השינה וטיפול בנדודי שינה אצל קשישים. יש ראיות לכך שהמלטונין יעיל לטיפול בהפרעות שינה גם אצל צעירים.
האם מלטונין בטוח לשימוש?
אין ארוחות חינם, וגם המלטונין עלול להזיק אם משתמשים בו בהגזמה. לאורך זמן (מעל 6 חודשים), במינונים גבוהים ו/או אצל הרגישים לכך, הוא עלול לגרום לישנוניות, עצבנות, הזעת יתר, שיבושים הורמונליים, חלומות רעים, הרטבת לילה, דיכאון, ועוד.
בכל אופן, עבור רוב האנשים מלטונין נחשב בטוח לשימוש, בוודאי לתקופות קצרות. בארה"ב, קנדה ולאחרונה גם אוסטרליה, הוא נמכר ללא מרשם. הוא לא ממכר, ובאופן כללי יש מעט מאד עדויות על תופעות לוואי משמעותיות שנגרמו כתוצאה מהשימוש בו.
מהו סירקדין ומה ההבדל
בישראל מלטונין מותר לשימוש רק במרשם ורק בגירסה של חברת טבע, סירקדין, שהוא פשוט כדור 2 מ"ג מלטונין בשחרור מושהה. בנוסף, כדי לקבל אותו עליכם להיות נשים בנות 55+ או לקבל אישור מיוחד.
למען ההגינות צריך לומר שישראל היא לא המדינה היחידה שבה מלטונין דורש מרשם, זה המצב ברוב המדינות המפותחות. אבל נראה שברובן, כמו בישראל, יש יותר אנשים שמשתמשים בו בלי מרשם.
מינונים מקובלים
מיותר לציין שאני בשום צורה לא ממליץ לקחת מלטונין, בוודאי ללא התייעצות עם רופא.
אבל אני נתקל כבר שנים באנשים שמספרים שהם משתמשים במלטונין. פעם אנשים היו חוזרים איתו מארה"ב והיום רבים קונים אונליין. אין שום אכיפה של החוק ומצד שני גם אין הדרכה לשימוש אחראי (בכל זאת, מדובר בהורמון). אז אלו שני השקלים שלי:
- מחקרים מצאו שלהשראת שינה די במינון של 0.3-1 מ"ג מלטונין, כ-30 דקות עד שעה לפני שהולכים לישון.
- ההמלצה המקובלת בארה"ב עבור ג'ט לג והפרעות שינה שונות, היא 3-5 מ"ג, אבל רבים מדווחים שגם חצי מזה מספיק להם.
- המינון שנמצא במחקרים כיעיל עבור מיגרנה הוא 3 מ"ג.
- במחקרים בהם השתמשו במלטונין למניעת כאב ראש מקבצי נמצא שמינון יומי של 10 מ"ג השיג הטבה מינורית ומינון של 2 מ"ג לא השפיע. בפועל, יש אנשים שמדווחים על תוצאות טובות מאד, במיוחד במניעת התקפים ליליים, חלקם במינונים של 10 מ"ג ויותר ואחרים במינונים נמוכים עד כדי 1 מ"ג.
- WebMD (אתר רפואי אמריקני נחשב) אומר שהמינונים המקובלים הם עד 8 מ"ג במבוגרים למשך 6 חודשים לכל היותר ומוסיף עוד כמה פרטים מועילים.
לא הבנתי למה הכותרת היא ,ישנה תרופה ומסתירים מאיתנו" מה הסיבה שמסתירים? מי מסתיר? – אחרי הכל והיה והתרופה יעילה הרי לא נקבל אותה חינם – אז למה להסתיר? אני מאמינה שנירולוג זה או/אחר הן במערכת הבריאות הציבורית והן בביקורים פרטיים שלנו – ידע על תרופה יעילה אני באופן אישי לא רואה סיבה למה שיסתיר? הוא אף יכול להרוויח מכך בהסכם עם חברת התרופות שמספקת את התרופה והיה והיא אכן יעילה – ואם התרופה נמכרת ללא מרשם רופא באופן בלתי מבוקר – אני באופן אישי לא אקנה תרופה נוירולוגית המשפיעה על השינה שלי בלי מרשם ואחריות רופא אחרי הכל מדובר בטיפול על מערכת העצבים שלנו – אודה לקבל הסבר לכותרת – סליחה ותודה.
אני לא חושד בכוונות רעות של הרופאים, או בקונספירציה מתוחכמת שנועדה למנוע מאתנו שימוש במלטונין. לעומת זאת, לא יפתיע אותי בכלל אם ההחלטות ה"מקצועיות" במערכת הבריאות הקשורות לשימוש במלטונין הושפעו מלוביזם של בעלי אינטרסים.
עובדתית, אף רופא לא הציע לי להשתמש במלטונין לטיפול ב-CH וגיליתי את האפשרות המפתיעה הזו בכוחות עצמי. באותה הזדמנות גיליתי שטכנית ובירוקרטית, קל יותר בישראל לקבל מרשם לציפרלקס מאשר למלטונין (או למעשה סירקדין, תרופה של טבע שמכילה מלטונין לשחרור מושהה). לפעמים אפילו לאותן מטרות (ציפרלקס לעיתים קרובות עוזר לנדודי שינה).
בארה"ב, לשם השוואה, ציפרלקס היא תרופת מרשם ואילו מלטונין אושר על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) לשיווק ללא מרשם (OTC).
מלטונין הוא לא בהכרח "תרופה עצבית" יותר מתוספים אחרים שנמכרים בכל בית מרקחת. ויטמין D3, למשל, הוא גם כן הורמון שמשפיע על מערכת העצבים ועל ייצור הורמוני המין (ועשרות דברים אחרים) ומוכרים אותו ללא מרשם בטיפות למבוגרים ולתינוקות. תיאורטית, ויטמין D שמסיס בשומן (ולכן נצבר בגוף) עלול להיות מסוכן יותר מאשר מלטונין (מעשית, אגב, כנראה שהוא לא).
לכן, המדיניות בנושא המלטונין נראית לי מאד תמוהה ולכן הכותרת.
כאחד שלוקח מלטונין אני מסכים עם כל מילה שנכתבה.
בתום תקופה קצרה ההרגשה טובה ולא ברורה הסיבה
גם אני ניסיתי להבין ולבסוף החלטתי שזה בגלל המלטונין
אני קונה מינון 5 מ"ג דרך אי ביי של סוונסון
האם כולם פה ברשימה של התגובות סובלים מCH?
אם כן, אני אשמח להיות בקשר ולשתף בכל מיני דברים שקשורים לעניין,
אני כיום עם תרופות שלא עוזרות, ומחפש את הפתרון, רוצה להזמין מלטונין מiherb
שלום רב,
שמעתי לגבי מלנוטין להשריית שינה.
קניתי בבית מרקחת באירופה 0.6 מ"ג. נתנו לי ללא מרשם בלי בעיה או שאלות.
באץ יש צורך במירשם.
ניסיתי, וזה עוזר לשינה.
ההרגשה ממש כאילו לקחתי כדור שינה אך כדי לקום רעננים יש לקחת שעה וחצי לפני הליכה לישון ולא קרוב לשעת היקיצה על מנת להיות ערנים במשך היום.
כל טוב לכולם.
בארה"ב אפשר לקנות בכל 7/11 מלטונין בכדורים של 3 מ"ג או 5 מ"ג. אני, כמובן, לא יכול להמליץ לאף אחד לעשות כמוני על דעת עצמו, אבל אני פשוט ביקשתי מבן משפחה שביקר בארה"ב להביא לי קופסא.
מחוץ ל-cycle (כלומר בתקופה שבה לא סובלים מכאבי ראש) מצאתי שמינון נמוך מאד של מלטונין (1 מ"ג ופחות) משפר לי את השינה וקצת יותר מזה כבר מוגזם בשבילי. במהלך cycle-ים הכל שונה. השתמשתי בכמויות שבין 1.5 ל-8 מ"ג והיה הבדל מורגש בתדירות ובעוצמת ההתקפים ולא חשתי ישנוני. "רשמית", כלומר לפי המחקר היחיד בנושא זה שאני מכיר, נדרשים 10 מ"ג ליום כדי שתהיה השפעה על ה-CH, אבל בפועל זה אישי וכל אחד מגיב אחרת. בכל מקרה, ולמרות שלא נמצאו תופעות לוואי משמעותיות גם במינונים גבוהים של מלטונין, לדעתי לא מומלץ להמשיך לקחת אותם יותר משבועיים-שלושה. צריך לראות במלטונין, אם בכלל, "טיפול מעבר" עד לשלב שבו ה-CH מטופל בצורה יותר אפקטיבית או שה-cycle מסתיים.
התחלתי לפני 14 יום להשתמש במלטונין 3 מ"ג תוצרת NATURE'S BOUNTY אותו רכשתי באמצעות B2USA.
מבקש לדווח שלשינה זה עוזר. אך בנוסף הבחנתי בירידה משמעותית של הסוכר בדם מ140 ל110 ואף פחות. איני מבין התופעה . אך מכשיר המדידה לא משקר. מי מסוגל להסביר זאת?
תודה
יאיר
כן, חוסר במלטונין כבר נקשר במחקרים לסוכרת וההשערה היא שהוא משפיע על תנגודת לאינסולין. ראה למשל:
http://www.nbcnews.com/health/low-levels-melatonin-linked-diabetes-1C9181693
שלום רב,
שמי ציפי, התחלתי ליטול את כדור הסיקדין (מלטונין) ואני מרגישה שזה עוזר לי לשינה טובה, אך שינה
לזמן קצר , כלומר רק ל-5-6 שעות ואני זקוקה ליותר שעות שינה.
אך מאידך קראתי באינטרנט שאסור לחולי כבד . השאלה היא מדוע?
אודה למי שיענה לי על שאלתי.
תודה ציפי
אני נוטל מלטונין 3 מג מזה כ 3שבועות -שרכשתי באי-בייגלל המגבלות בארץ -אני בן 75 ולרוב הולך לישון בשעה 2100 -הבעיה היא שאני מתעורר לאחר שינה טובה בשעה 0323 כמו שעון שוויצרי -ואיני יכול להרדם יותר -כמובך שלמחרת אני עייף ובשעה 0900 בבקר אני הולך לישון כחצי שעה להשלמת שנת הלילה -מישהו יכול להסביר את נס המלטונין הזה – תודה -איציק
איציק היקר, מציע לך להתייעץ עם רופא המשפחה. דווקא הסירקדין שרושמים בקופת חולים (מלטונין בשחרור איטי) משפיע ליותר שעות ואולי יתאים לך יותר.
שוקי שלום -תודה על הצעתך אך כבר ניסיתי זאת טרם תשובתך -הרופא פשוט סרב לתת לי מרשם לפני שאקח נוקטורנו -לקחתי 10 ימים ואוי לי איזה תופעות לוואי בלתי נסבלים -הפסקתי על דעתי ואתחיל במלטונין של חברת now שנרכש דרך איביי ללא מרשם ובמחיר טוב – תודה לך –איציק
לפני כחדש וחצי התחלתי לקחת מלטונין והא אמנם הכניס אותי למעגל השינה מה ששום תרופה לא עשתה. יחד עם זה בימים האחרונים אני חש תשישות בשעות היום שמשתקת כל פעילות. האם אפשר לתלות זאת במלטונין. (3 מג לערב)
היי דונטלה. אני לא יכול לייעץ לך לגבי מלטונין, או לייעץ לך לקחת מלטונין, ובכל מקרה כדאי שתתייעץ עם רופא.
בכל אופן:
א. גם כשלוקחים מלטונין כדאי לעשות את זה לתקופה מוגבלת. חודש וחצי זה קצת הרבה.
ב. עודף מלטונין בהחלט יכול לגרום לך לעייפות. בכל מקרה, כשמשתמשים במלטונין בערב, כדאי לספוג קצת שמש בבוקר (זה עוזר לפירוק המלטונין ולהמרתו בסרוטונין).
ג. תשישות כמו שאתה מתאר יכולה להיגרם ממגוון גורמים. כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה ולעשות בדיקות דם.
שלום רב.אני נהנית משינה טובה עם סירקדין 2 מ"ג. כבר שבועיים.. יש לי 2 שאלות חשובות: כמה זמן ניתן לקחתם ? בכל מקום רשום משהו אחר… ושאלה נוספת: האם הוא עלול לגרום לדיכאון ?מפחיד אותי…תודה.אנא ענו לי מהר.
לרוב לא ממליצים לקח סירקדין/מלטונין יותר מכמה שבועות. כדאי לך להתייעץ עם רופא המשפחה, ולנסות לברר מה המקור לקשיי השינה שלך. עדיף לטפל בבעיה ולא בסימפטום – לעיתים קרובות הפרעת שינה היא תופעת לוואי של בעיה אחרת, כמו מתח נפשי, הרגלים לא בריאים וכו'.
אני צורך מלטונין 5 מ"כ בשחרור מושהה. נהגתי לרכוש אותו במחיר 8.99 $ ל 100 כדורים (36 ש"ח כולל הובלה). לאחרונה "גילתה"חברת טבע את המוצר הנמכר לכל דכפין בעולם ללא מרשם ויצרה מלטונין מקומי בשם סירקדין.
חברת טבע הפטורה ממיסים, מוכרת את הסירקדין 2 מ"ג 30 כדורים במחיר של 155 ש"ח. אבל הגדילה לעשות וחייבה את תוסף המזון המרשם רפואי. התוצאה היא שהספק בחו"ל קבל הודעה האוסרת עליו למכור את המלטונין לישראל.
אין זה מפתיע שחברת טבע מרוויחה כל כך יפה, תוך קבלת הנחות ממשלתיות וניצול מחפיר של הלקוחות
שלום אני קבלתי המלצה לשימוש במלטונין עקב קשיי שינה. יש לציין שאני סובלת מדכאון מספר רב של שנים ונגמלתי מציפרלקס שהרדים אותי. המלטונין עוזר לי מאוד לישון וגם עוזר מאוד לדכאון.
קראתי שלא בריא לקחת אותו לאורך זמן ואני מרגישה שאני כן צריכה להמשיך לקחת אותו הוא הציל אותי.
השאלה שלי בבקשה מה ניתן לעשות כדי להמשיך להשתמש בו ולמנוע נזקים.
אודה לתשובתך
דנה היקרה, אני לא יכול להמליץ לך או לייעץ לך על שימוש במלטונין. אלו דברים שכדאי לך לדבר עליהם עם רופא המשפחה שלך (שאולי ירצה להפנות אותך הלאה לרופא שמתמחה בכך), ובכל אופן – לקבוע מסגרת כלשהי של מעקב ובדיקות. זה הדבר האחראי לעשות.
במאמר מוסגר אני יכול לומר, שאמנם רוב הרופאים לא היו רושמים לך מלכתחילה מלטונין לדיכאון אך מכיוון שכבר לקחת ויש השפעה חיובית אז זה בהחלט משהו שרופא יביא בחשבון בהחלטה האם וכיצד אפשר ו/או כדאי שתקחי מלטונין לאורך זמן.
לפי מידע שהגיע לידיי המלטונין עוזר לשינה, אך רצופה סיוטים והזיות, ולכן מסוכן ביותר לילדים ומאד לא מומלץ למבוגרים
הבן שלי לקח מלטונין בהוראת רופא, והופיעו אצלו ניתוקים, פרכוסים, ולפי ראיה מן הצד ותלונות של הילד "על חלומות רעים" באופן קבוע ומוגבר מלפני כן, בהחלט אני מסיקה שהוא אכן סובל מכך.
בארה"ב כשאחותי באה לקנות לנו מלטונין, הרוקח נבהל, וכששמע שזה עבור ילד, נבהל עוד יותר וסירב למכור לה. המידע נכון ל9.12.13
עשו כרצונכם.
הורמונים נוספים בגוף מכל סוג שהוא משבשים אותנו ופוגעים בנו בדרך כלל, ממלטונין, גלולות להריון, וכו..
בארה"ב לא צריך לקנות מלטונין מרוקח משום שהמלטונין נמכר ללא מרשם ולא רק בבתי מרקחת.
מחקרים רבים מאד משלושים השנים האחרונות לא הצליחו למצוא נזקים או תופעות לוואי חמורות שמלטונין גורם, אבל במחקרים הללו השתתפו מבוגרים וזה באמת לא נשמע רעיון טוב לתת מלטונין לילד. חוסר במלטונין שפוגע בשינה (ובדברים אחרים) נפוץ אצל מבוגרים, לא אצל ילדים. אם הילד שלך מתקשה להירדם, ייתכן שהסיבה קשורה לחרדות או מתח נפשי וגם זו יכולה להיות סיבה לחלומות הרעים. אם כי, תופעה של סיוטי לילה אצל מי שלוקחים מלטונין יותר ממספר שבועות כן מוכרת – היא לא נפוצה אבל קיימת, ואם זה קורה אז ההוראה היא להפסיק לקחת את המלטונין.
אגב, גם ויטמין D הוא הורמון ונותנים אותו לאנשים בכל הגילאים, כולל תינוקות ונשים מניקות, ובמחקרים רבים לא נמצא שהוא גורם נזק כלשהו, גם בכמויות גדולות פי 20 ממה שמאושר לשימוש על-ידי משרד הבריאות. גם אינסולין הוא הורמון והוא מציל בכל יום חיים של מיליוני חולי סוכרת – אבל כמובן שאסור לאדם שהגוף שלו מייצר אינסולין בצורה תקינה לצרוך אינסולין.
היי,
אז אם יש לי את תסמונת השעון הדחוי, ולא בא לי להתחיל לעבור מרופא לרופא ולשכנע אותם (כמו בעבר) שאני רוצה לנסות מלטונין ולחכות חודשים עד שאני אקבל מרשם לקופסא אחת.. איזה חברה הכי מומלצת לקנייה דרך איביי (ל- 0.3 מ"ג)? מה נחשב הכי בטוח?
שלום, ניסיתי לרכוש את המולטונין בבית מרקחת ובחנויות טבע אך אמרו לי שחייבים מרשם רופא , הלכתי לרופא ובמקום זה הוא נתן לי כדורי בונדורמין. מישהו מכיר אותם לפי מה שקראתי לא מומלץ ביותר, אם יש דרך לרכוש את המולטונין ללא מרשם?
אין דרך לרכוש מלטונין ללא מרשם. אפשר ללכת לרופא אחר שירשום לך סירקדין שזה מלטונין בשחרור איטי (והצורה היחידה של מלטונין שאפשר לקבל בישראל). אני לא רופא, אבל לדעתי בונדורמין וכדורי שינה בכלל הרבה פחות בריאים מאשר מלטונין.
האם המלטונין משפיע גם על הריכוז והערנות במשך היום, והאם הרגשתם שיפור בזכרון….אני נרדמת די בקלות אבל השינה לא רגועה ומתעוררת לפחות פעם בלילה כמו בארבע בבוקר….שינה לא עמוקה…האם אפשר לעשות בדיקת דם לזהות את החוסר של ההורמון ובאיזה רמה הוא חסר בדם כמו שעושים עם ויטמין די או בי12 תודה מצפנה לתשובה
שלום לכולם
אני הייתי מבין הראשונים שמלטונין נוסה עליהם בארץ במסגרת ניסוי במעבדת השינה בטכניון כדי להזיז שעון ביולוגי. אחרי סבל של שנתיים זה הדבר היחיד שעזר לי והחזיר אותי לשעון עירנות נורמלי. מאז אני קונה בקביעית מלטונין ונוטל די פעם כשמתקשה להירדם כמי בשבתות. לכל אלו שמנסים להפחיד. התרופה נמכרת בארהב ואף רוקח לא נבהל כפי שתואר. לתוסף התזונה הזה אין תופעית לוואי וכל הסיבה שלא מוכרים איתו ללא מרשם היא בגלל כסף ולובי של חברות התרופות. אם הייתם יודעים כמה קל לקבל בארץ אישור לתרופה הייתם מזדעזעים. אז לכל אלו שחושבים שאפשר לסמוך על הרופא שידאג לבריאותם אז תרשו לי להציג לכם מצאות שכדאי שתכירו – רופא ימכור לכם את התרופה שהוא מקבל עליה עמלות. לא חלילה באופן ישיר אלא בעקיפין דרך זימונים שלו ןשל משפחתו לסמינר שבמקרה מתקיים על התרופה אילת …. תפסיקו להיות תמימים. תתחילו לקרוא כיצד הגו ףשלכם עובד ותדאגו לבריאות שלכם ואל תסמכו על אף רופא.
מני – תודה על תגובתך.
אסתר – יש המון מחקרים וספרות על מלטונין, ויש שמייחסים לו כל מיני תכונות כולל אלו שציינת. מה שמשפיע על השינה בוודאי משפיע גם על העירנות במהלך היום ועל תפקודים קוגניטיביים שונים. בכל אופן, ההשפעה שונה מאד מאדם לאדם.
אפשר לבדוק את ריכוז המלטונין בדם – נעשו הרבה מחקרים שבהם הוא נבדק – אבל למיטב ידיעתי אין בדיקה כזו בקופות החולים.
לפי מה שאת מתארת אולי דווקא יהיה יותר טוב לך מלטונין בשחרור מושהה (כמו הסירקדין שיכול לרשום לך רופא המשפחה). הוא עוזר גם להירדם וגם לישון עד הבוקר.
שלום לכולם,
אני חייב לשתף אתכם.
אני בן 21, חייל בשירות סדיר. כפי שרובכם יודעים השעות שינה בצבא הם לא משהו, במיוחד כאשר אתה לוחם. לאחר שנפצעו ועברתי לתפקיד שמאפשר לישון טוב יותר, הרגשתי שאני פשוט לא מצליח להירדם בשעות נורמליות, רק בסביבות 2-3 הייתי נירדם. אפילו כשהייתי חוזר הביתה, לא הייתי מצליח לישון יותר מ6-7 שעות רצופות. זה יהיה נורא, כל השבוע לא הייתי יושן יותר מ3 שעות, ואז כשאני מגיע הביתה לנסות לכפר על כך, הגוף לא נותן לי לישון כמו שצריך.
הסיבה רב של המלטונין מתחיל לפני כ10 חודשים. חבר טוב שעובד במשמרות סופר יום שהוא לוקח מלטונין כדי שהשנה שהוא יושן ביום תהיה כמה שיותר קרובה לאיכות השינה של הלילה.
באותה תקופה כבר צרפתי תוספי תזונה מאחר והייתי ספורטאי לפני הצבא אז לא היה לי חשש לנסות, במיוחד לאחר שקראתי כמעט מכל פיסת מידע באנגלית באינטרנט.
בפעם הראשונה לקחתי 3מ"ג. ישנתי כמו תינוק ואפילו יותר טוב, התעוררתי עם מלא אנרגיה לאורך כל היום,. זה היה פשוט מושלם!
היום אני צורך 0.3 מג לפני שינה במשך שבוע שבועיים ואז מפסיק לחודש בערך.
אני פשוט מרגיש כאילו התגלה בפניי עולם חדש. התחלתי לחלום, לישון עמוק, להיות מלא אנרגיה ביום, מצח הרוח השתפר פלאים והסיפור עוד ארוך… הוריי גם ניסו והסיפור פשוט מרגש..
חשוב לי לציין נקודה מסוימת: נזקים של מחסור בשעות שינה/שינה לא איכותית, מזיקה לבריאותנו הפיזית והנפשית הרבה יותר מאשר שאם ניקח תוסף תזונה ונישן טוב.
כשעסקתי בספורט מקצועי, הייתי ישן כ10 שעות ביום. לפעמים כשהייתי ישן פחות הייתי מרגיש הבדל משמעותי בביצועים וההישגים. ושלא נדבר על אנשים מבוגרים שעובדים כל יום ולא מצליחים לישון יותר מ4-5 שעות. אדם בריא זקוק ל7-8 שעות שינה, רצופות, בחושך ובשקט מוחלט!
לסיפור המלא ושאלות אתם מוזמנים לשלוח לי מייל.
בהצלחה לכולם ושינה עמוקה שתהיה (:
שלום לכולם,
חשוב לי לציין שישנם הבדלים משמעותיים בין סירקדין לבין מלטונין הנמכר כתוסף תזונה.
סירקדין הינו מלטונין בשחרור מבוקר (משתחרר באופן איטי לאורך זמן בגוף) בשונה ממוצרים הנמכרים כתוספים המכילים מלטונין בשחרור מיידי (שחרור מיידי של המלטונין בגוף).
השחרור הממושך הייחודי של סירקדין מחקה את פרופיל השחרור הטבעי של מלטונין על ידי הגוף ומסייע לשמירת מחזור שינה תקין.
סירקדין אושר ע"י משרד הבריאות הישראלי כתרופה לטיפול בנדודי שינה, בהמשך לאישור זהה שניתן ע"י רשות הבריאות האירופאית (EMA), לאחר ניסויים קליניים ממושכים שהוכיחו את יעילותו ובטיחותו.
בניגוד לתוספי תזונה, סירקדין מיוצר בהתאם לתקנים מחמירים של רשויות הבריאות ברחבי העולם ונמצא תחת פיקוח מתמיד.
בכל מקרה יש להיוועץ עם רופא טרם הטיפול.
למידע נוסף ניתן לפנות לחברת "נעורים" או לחברת "טבע".
גל פרידמן
רוקח אחראי
נעורים פרמצבטיות
גל, תודה על התגובה.
אף אחד לא הטיל ספק בבטיחות של הסירקדין. השאלה היא האם יש ראיות כלשהן לבעיה בשימוש במלטונין רגיל, שמצדיקה את המצב הקיים שבו המדינה לא מאפשרת לרופאים לרשום מלטונין אלא רק בצורה של סירקדין. ואם יש ראיות כאלה – מדוע ה-FDA מאפשר לרכוש מלטונין ללא מרשם.
מצטרף לשאלה של שוקי
אני מטופלת בבונדרמיר מזה מספר שנים, בגלל הפסקות בשינה לפעמים עד 7 פעמים בלילה. התחלתי עד חצי כדור, והגעתי ל-2 כדורים לפני השינה, רופאת המשפחה רשמה לי סירקדין 2 מ"ג, שזה עדיף על 2 כדורי הבונדורמיר,כך שאקח כדור אחד בונדורמיר ואחר סירקדין. אני קצת חוששת אחד מכל אחד, האם זה לא מסוכן? לאיזה תופעות זה יכול לגרום? בינתיים לא לוקחת סירקדין. האם לא עדיף לקחת 2 בונדורמיר?
מור היקרה, אני לא רופא ואת השאלה שלך עלייך להפנות לרופא. אם אינך סומכת על עצת הרופא המטפל בקשי חוות דעת נוספת מרופא אחר.
רופאה נוירולוגית המליצה לי לתת לילד בן 9 מלטונין, (0.3 מ"ג) בגלל הפרעות שינה חמורות (הילד נרדם בשעות מאוחרות במיוחד למרות עייפות רבה)
רוקחת בבית מרקחת המליצה לנו כנ"ל (לפני הפגישה עם הנוירולוגית)
השגנו את המלטונין בקלות בבית טבע. האם יש לנו סיבה לחשוש להביא אותו לילד?
סליחה, יש לי טעות, הרופאה המליצה על 3 מ"ג (ולא 0.3) וזה אכן מה שנתנו לו (היום פעם ראשונה)
היי אושרית,
אני לא רופא ולא יכול לייעץ לך האם להשתמש ובכמה להשתמש. אם את חוששת אז הדבר ההגיוני לעשות הוא לבקש חוות דעת נוספת מרופא אחר.
בכל אופן, לפי המקורות שאני מכיר 3 מ"ג נראית לי כמות התחלתית קצת גדולה. חבר שגר בארה"ב סיפר שלקח בתחילה בעצת רופא רבע כדור של 3 מ"ג (כלומר 0.75 מ"ג) ואז עלה לחצי כדור (1.5 מ"ג) וזה הספיק לו. כמות גדולה יותר כבר גרמה לו להיות ישנוני בבוקר.
קראתי באיזשהו מקום שצריך לקחת מלטוניןלמשך 3 חודשים כדי שהוא יהיה אפקטיבי ויעזור ועד אז השינה היא און-אופ. האם זה נכון? שווה להאזר בסבלנות ולחכות את הזמן הזה אם זה לא עוזר לי בלקיחה חד-פעמית (כדור 1-2)? ואולי הבעיה היא בחברה – יש לי כדורי מלטונין טבעיים של SUNDOWN NATURALS במינון של 3 מ"ג לטבליה.
הדסה – להפך. מלטונין לצורותיו אמור בד"כ להשפיע תוך 30-90 דקות מרגע שנוטלים אותו. דווקא נטילה במשך יותר ממספר שבועות היא בעייתית.
אני לא מכיר את המוצר שהזכרת. מציע שתנסי בכל זאת להתייעץ עם רופא המשפחה ולנסות להבין טוב יותר את קשיי השינה שלך ומה יכולות להיות הסיבות.
מלטונין עוזר להירדמות, אבל אם הסיבה לקשיי ההירדמות קשורה למתח נפשי, חרדות או תנאים סביבתיים לא נוחים, אז אלו דברים שניתן לטפל בהם באמצעים אחרים. אם הבעיה היא התעוררות במהלך הלילה, אז מלטונין רגיל הוא פתרון פחות יעיל ממלטונין בשחרור איטי כמו סירקדין, שהרופא יוכל לרשום לך. אם הבעיה קשורה לאיכות השינה, כדאי לבקש בדיקה במעבדת שינה (היום זה פשוט וקל – מקבלים ציוד הביתה ומחזירים למחרת).
ברשותי מלטונין בחוזק 3 מ"ג של חברת NATURE'S BOUNTY
אני בן 70
חצי כדור משרה שינה טובה למשך כ 6 שעות
במידה ולוקחים כדור שלם דהיינו 3 מ"ג ההשפעה נמשכת עוד מספר שעות
וקמים קצת מטושטשים.
אי לכך יש לחשב את זמן השינה הנדרש !
אחרת "הולך" חלק מהיום שאחר כך.
ההשפעה של מלטונין משתנה מאדם לאדם והמינונים הם דבר אישי. בכל אופן, כשהמטרה היא לא רק להירדם אלא לישון ברציפות 7 שעות ויותר, יש עדיפות למלטונין בשחרור איטי כמו סירקדין.
האם בבלגיה אפשר לקנות מלטונין ללא מרשם. באיזה ארצות באירופה אפשר לקנות מלטונין. (צרפת?, בוקרשט,? וינה ?). של איזה חברה כדאי להזמין בארצות הברית? האם חבר יכול לשלוח לי חבילה עם כדורים מארה"ב? האם זה חוקי לשלוח?
שלום רב.
האם המלטונין שנמכר באירופה כתוסף תזונה בלי מרשם, בטוח לשימוש? האם יש עליו פיקוח?
אין לי מושג כמה טוב הפיקוח. בכל מקרה, אני מרגיש נוח להשתמש בתוספי מזון אירופאיים כי באירופה הפיקוח לרוב מחמיר יחסית לישראל וארה"ב.
טוב לדעת. וזה מעניין כי בתחילת שנות השמונים הייתה אמרה כזאת שכל מה שטוב לאמריקאים בהכרח טוב לנו. (כלומר שאצלם בודקים טוב טוב ויש פיקוח על כל התוצרת)
ובעניין השלושה חודשיים של שימוש. קראתי פה (או במקום אחר) שהטבה מושגת לאחר שלושה חודשים. וזה לא נכון.שלושה חודשים זה הזמן שבישראל מאשרים את הסירקדין. נותנים אותו רק לשלושה חודשים בגלל הסברה שבשימוש יותר מממושך המלטונין שבגוף מפסיק לעבוד.
אם אני לוקחת מלטונין לסרוגין – כמה לילות כן לילה שתיים לא וכד' – האם יש בכך סכנה של מינון לתקופה ממושכת מדי והרגלת הגוף שלא לייצר מלטונין בעצמו? כמה זמן יש להפסיק על מנת שניתן יהיה להמשיך לקחת מלטונין ללא כל סיכון?
שלום רב.ניסיתי סירקדין במשך 10 ימים. ישנתי מצויין. אבל, הדחף המיני צנח לחלוטין. כמובן -הפסקתי.
שלום
אני טסה לארצות הברית ובלחץ משעות הטיסה הרבות- מאוד קשה לי להירדם בפוזת הישיבה. בטיסותי הקודמות גם למזרח וגם לארה"ב לקחתי בונדורמין ואפילו שניים ולא נרדמתי כמו שצריך. באחת הטיסות עשיתי מיקס של בונדורמין ולוריבן ונרדמתי ל6 שעות.
חברה הביאה לי מארה"ב מלטונין 5 מ"ג של חברת Sundown.
רציתי לשאול האם כדור אחד לטיסה של כ10 שעות יספיק או שאקח מייד שניים, אם לוקחים בחשבון את חוסר הנוחות של השינה בטיסה.
תודה רבה
שלי
היי שלי וסליחה על התשובה המאוחרת (גם אני בימים לא קלים…)
ממליץ לך להתייעץ עם רופא המשפחה ולשאול אם יתאים לך טיפול בסירקדין. זו גירסת המרשם של מלטונין, שפועלת בשחרור איטי ומאפשרת לישון שעות רבות ברציפות. מלטונין רגיל פועל לזמן קצר יותר ואז מתעוררים (אפשרות אחרת היא לקחת כדור נוספים כשמתעוררים).
שימי לב ששימוש במלטונין עשוי לפגוע באפקטיביות של גלולות למניעת היריון. לא יודע אם זה רלוונטי בשבילך אך דורש התייחסות.
שלום לכולם
קראתי את כל התגובות שלכם וקינאתי בכולכם. מזה חודשים ארוכים אני סובלת מנדודי שינה. הבעיה שאני לא מצליחה להירדם בכלל. הגוף שלי עייף מרגישה חול בעיניים, השקיות הולכות וגדלות. אני בת 52 צריכה לתפקד במהלך היום. ניסיתי לפני שהולכת לישון ביו-דרים, ולריאן, רגיעון לילה, וגם מלטונין 3 מ"ג. ביום הראשון שלקחתי מלטונין הייתי ערנית כל הלילה. אני לא מוכנה לקחת כדורי שינה כי זה ממילא אח"כ מחמיר את המצב וממכר. אני ממש מיואשת ולא רואה טעם ללכת לרופא כי הוא ינסה לתת לי כדורי שינה או כדורים לדיכאון. אני ממש לא בדיכאון. אני מרוצה מהחיים שלי. פשוט המנגנון שמרדים ומכניס לשינה נדפק לי. לא יודעת מה לעשות.
תודה