אם הקיץ החזיר לכם את כאבי הראש אז תחשבו פעמיים – לא בטוח שהטלפון הראשון צריך להיות לקופת החולים כדי לקבוע תור לנוירולוג. ייתכן שעדיף לכם להזמין טכנאי מזגנים.
עם תחילתו של כל קיץ חדש – ולפעמים כבר באביב – אני רואה את התנועה לבלוג מטפסת בהדרגה עם הטמפרטורות. הרבה אנשים מקבלים יותר כאבי ראש כשהטמפרטורות עולות, או כשהן עולות מעל לסף מסוים, או כשישנם שינויים חדים במזג האוויר.
ישנם אנשים שניתן להבחין בכאבי הראש שלהם במחזוריות עונתית ברורה, ואחרים שאצלם יש עלייה בתדירות ו/או בעוצמת ההתקפים בעונה מסוימת. באביב, נוטים לייחס זאת לאלרגיה (אם כי באופן מעשי, בכל עונה יש פריחות מחוללות אלרגיה). בחורף מאשימים את הסינונים ובסתיו את הדיכאון. בקיץ, מאשימים את החום – לא תמיד בצדק.
חלק לא קטן מכאבי הראש קשורים לא לחום אלא לקור, או ליתר דיוק – למזגנים. קודם כל, משום שאוויר קר הוא טריגר עבור חלק מהאנשים, למיגרנות, התקפי כאב ראש מקבצי וסוגים נוספים של כאבי ראש.
מדוע מזגנים גורמים לכאבי ראש
אצל רבים השהות בחללים שממוזגים יתר על המידה היא טריגר בגלל הטמפרטורה הסביבתית הנמוכה (או הגבוהה, בחורף). אצל אחרים, כאב הראש מתחיל עם המעבר החד מהחדר הממוזג-מדי לחום והלחות שבחוץ (או לקור, בחורף).
אצל חלק מהאנשים (בעיקר מי שסובלים מקלסטר), איכות האוויר משחקת תפקיד. האוויר הקר שפולט מזגן הוא גם יבש, והיובש לעיתים קרובות מגרה את האף והעיניים.
מעבר לכך, מזגן שלא מתוחזק כמו שצריך, עשוי לפלוט אוויר לא נקי. למשל, פילטר מלוכלך (אפשר להוציא ולשטוף היטב באמבטיה, לא מסובך) יפלוט לאוויר חלקיקי אבק ופיח (ואנחנו מדברים כאן על התסריט האופטימי – יש דברים עוד פחות סימפטיים בפילטר מלוכלך), אותם אתם תנשמו. גם כן, טריגר מצויין למיגרנה.
טכנאי מזגנים כמו שאפשר להבין, הוא לא תמיד הכרחי – למרות שלא מזיק להזמין כזה אחת לכמה שנים, כי תחזוקה ומניעה עדיפים על תיקון בדיעבד. זה נכון לגוף שלנו ונכון למזגן (יש הבדל בולט אחד: אפשר להסתדר בלי המזגן, לפעמים).
כמה רעיונות לפני הנוירולוג
לגם ביקור תקופתי אצל הנוירולוג שלכם – רצוי לפני שאתם מתחילים ממש להזדקק לו – יכול בעיקר להועיל. אבל הביאו בחשבון שאם הטריגרים שלכם (או חלקם) קשורים למזגנים, אז הפתרונות הם לא תרופתיים ועיקרם מניעה.
למי שסובל מאלרגיות או שכאבי הראש שלו חשודים כבעלי רקע אלרגי, כדאי לשים לב במיוחד לנושא איכות האוויר. מזגן לא מתוחזק יכול לפלוט לאוויר שאריות של חומרים כימיים שונים, חלקיקי עובש, אבקני פרחים וכו'. יש היום חברות שמתמחות בניקוי וחיטוי של מזגנים, ואם אתם חושדים שהמזגן שלכם מזוהם במשהו כדאי לחפש אותן.
למי שסובל מרגישות לטמפרטורות נמוכות, כדאי (מניסיון) להתעקש על 25 מעלות (רלוונטי בעיקר למקום העבודה או הלימודים). טיפ: נסו לשתף פעולה בעניין הזה עם חברות רזות לעבודה שלובשות משהו עם שרוול ארוך כל הזמן. הן יהיו אתכם לאורך כל הדרך.
הקפידו לא לשבת מול המזגן ובקשו להפנות, להחליש או להחליף מקום – זה נכון במיוחד אם אתם יושבים בבית קפה או מסעדה. בהצלחה.
מדהים. במשך שנים סבלתי מכאבי ראש בעיקר בקיץ עד שגיליתי שזה בגלל המזגן!
אני סבלתי מכאבי ראש קשים במשך שנים עד שגיליתי שפשוט אסור לי להיות במזגן וזה הוריד את תדירות הכאבים לפחות מחצי.
אצלי דוקא לא משפיע. אבל פלורסנט כן.
שלום לכולם פעם ראשונה שלי בפורום כל שהוא באינטרנט רוצה לשתף אתכם בכאבי שהוא דומה לשלכם.השמח לקבל תגובות.
אני בן 43 ומגיל 4 אני סובל ממיגרנה .לימים הבנתי שיש קשר ישיר לחילופי טמפרטורה מחם לקר וההיפך.הטריגרים אצלי בעיקר ולפי סדר.
1.מזגן המופעל ישירות לכיוון הפנים
2.יום לאחר חשיפה ממושכת לשמש
3.לפעמים אחרי בריכת שחיה
4.בעונות מעבר בעיקר
יש עוד….. אבל בשנת 99 עברתי לאפריקה במסגרת עבודה בניירובי שבקניה במשך שנתיים חוויתי פעם אחת מיגרנה בשנתיים וזאת מאחר שהטפרטורה שם כל השנה סביב28 מעלות קבוע.
לאחר מכן באיי סיישל פשוט הרגשתי חסינות למיגרנה עשיתי בכוונה דברים שכביכול אמורים להבעיר אותה מיידית אך שום דבר לא קרה
לימים לפני 8 שנים הסתפרתי קצוץ במיוחד המיגרנה ירדה ב95%
רוצה לומר שלדעתי במקרה שלנו מתפתחת סוג של אלרגיה במקרים הנ"ל
בתקווה גדולה והרבה סבלנות.
החצי כוס המלאה היא שרק אנחנו מרגישים שנולדנו מחדש כשעובר הכאב.
פיני, תודה על התגובה שלך. נשמע שיש לך רגישויות מאד דומות לשלי וזה קצת מרגש מבחינתי.
עניין ההשפעה של הטמפרטורות מבוסס גם ברמה התיאורטית (שינויי טמפרטורה מעמידים במבחן את ההיפותלמוס, שאמור לפצות עליהם. כיום מאמינים שבעיה בפעילות ההיפותלמוס היא זו שיוצרת את התקפי ה-CH); גם במחקר אחד לפחות בו נתקלתי. קשר לאורך השיער לא מצאתי אבל גירויים שונים של השיער (למשל, חבישת כובע צמר) עלולים להיות טריגרים.
הרעיון כאילו CH הוא סוג של תגובה אלרגית היה פופולרי מאד בעבר, במיוחד אחרי שגילו שיש עלייה בריכוז ההיסטמין במחזור הדם במהלך התקפים. מאוחר יותר הגיעו החוקרים למסקנה שזה לא הגורם אלא תופעת לוואי של שיבוש במערכות עצביות שגורמות בעקיפין להפרשה של היסטמין, חומרים מחוללי דלקת ועוד.