הקשר בין מיניות, מצב נפשי והפרעות כאב כבר מבוסס היטב במחקר המדעי. מדובר במערכות שבכולן יש תפקיד למוליכים העצביים סרוטונין ונוראפינפרין (נוראדרנלין) ואולי גם נוספים. הקשר הזה עובד ביותר מכיוון אחד.
ארסנל התרופות של הנוירולוגים לטיפול בהפרעות כאב שונות כולל, בין השאר, כדורים שבאופן רגיל משמשים לטיפול בהפרעת מצב רוח ("תרופות נגד דיכאון"). לרוב לא מדובר על התרופות המוכרות יותר, ממשפחת ה-SSRI (פרוזק, ציפרלקס, פאקסט, לוסטרל וכו'), אלא על תרופות SNRI (סימבלטה, אפקסור, ואחרות) ולעיתים גם נוגדי דיכאון טריציקליים (TCA) כמו אלטרול/אלטרולט.
אז מה פתאום נותנים תרופות נגד דיכאון למי שסובלים מכאבי ראש? ובכן, חלק מהתרופות הללו מאושרות לשימוש עבור כאבים כרוניים ומשמשות בהצלחה יחסית כבר עשור ויותר לטיפול במיגרנות, פיברומיאלגיה, כאבים נוירופתיים, כאבים שמקורם במעי רגיז ועוד. כמובן, לא תמיד התרופות הללו מתאימות והרופאים לא בהכרח מקפידים להיצמד להתוויות הרשמיות, כך שאל תתפלאו אם יציעו לכם כדורים אחרים שמיועדים לטיפול בהפרעות מצב רוח.
חלק מהתרופות המשמשות למניעת כאבי ראש וכאבים כרוניים, משתייכות לקבוצות אחרות (נוגדי פרכוס, אנטי אפילפטיות ומייצבות מצב רוח) שמנגנוני הפעולה שלהם קשורים ליצוב הפעילות החשמלית של המוח. למרות שגם לתרופות האלה (דפלפט, טופמקס, ליתיום ועוד) יש שימושים בתחום רפואת הנפש, הן פחות רלוונטיות לפוסט הזה.
סימבלטה, כנראה התרופה הפופולריות ביותר בקטגוריה, זוכה להצלחה בטיפול בכאבים נוירופתיים, אם כי כנראה לא כל-כך מוצלחת עם כאבי ראש. מניסיון אישי אני יכול להעיד שבדומה לתרופות SSRI, אין לה השפעה מובהקת על כאבי ראש מקבציים, ואם יש אז לא בהכרח לטובה. בכל אופן, היא נחשבת לתרופה יעילה ועם מעט תופעות לוואי. תרופות SNRI שמשפיעות לא רק על הסרוטונין אלא גם על נוראדרנלין, נוטות להשפיע טוב יותר על הסובלים מהפרעות חרדה ולא מתאפיינת בהרבה תופעות לוואי בחיי המין (להרחבה בנושא זה ראו הפוסט "על סקס ותרופות נגד דיכאון").
אלטרולט, שמקובל יותר בשימוש כטיפול מונע לכאבי ראש מסוגים שונים (והרבה סוגים אחרים של כאבים), דווקא משפיע לטובה על הרבה אנשים. הוא משתייך למשפחה קצת פחות סימפטית אך כשלעצמה מדובר בתרופה בטוחה עם מעט תופעות לוואי יחסית, בעיקר במינונים הנמוכים. אחד היתרונות שלה הוא טווח המינונים הרחב, שמאפשר למצוא את "הנקודה המתוקה" וליהנות מפחות כאבים וגם פחות תופעות לוואי. אם בכל זאת יש בעיות, אפשר לנסות את התרופה נורטילין שמבוססת על אותו חומר פעיל.
גם אלטרולט עלול לגרום לירידה בליבידו ולהפרעות בתפקוד המיני, בין השאר משום שהוא משפיע על הנוראדרנלין והסרוטונין, ששניהם מעורבים בשלבים שונים של ההתעוררות המינית והאורגזמה.
תיאורטית, לפחות, הגדלת הזמינות של המוליכים העצביים הללו בגוף במצבי חוסר עשויה להיטיב גם עם מצב הרוח, גם עם הכאבים וגם עם ההתנהגות המינית, אבל כמובן שזה לא עד כדי כך פשוט. ישנם מוליכים עצביים רבים שמעורבים בפעילות מערכות הגוף השונות (וגם הרבה נוירופפטידים). ההבנה של המדע את המערכות הללו עדיין מוגבלת, כך שהטיפול לעיתים קרובות מבוסס על ניסוי וטעייה.
מעניין לציין שדווקא לפעילות מינית יש השפעה מיטיבה על כאבים מסוימים ובכלל זה על כאבי ראש (ראו הפוסט "הערב יקירי, יש לי מיגרנה"). למעשה, גירוי מיני ובמיוחד אורגזמה, עשויים להיות יעילים להפסקת התקפי מיגרנה ואפילו התקפים של כאב ראש מקבצי. אולי בגלל שבמהלכם מתרחשת הפרשה מוגברת של סרוטונין ונוראדרנלין בגוף.
אם לא די בזה, אז מסתבר ש-CGRP, נוירופפטיד שנודע לו תפקיד מרכזי במיגרנות, כאבי ראש מקבציים, כאבי לסת ופנים ועוד, משחק תפקיד חשוב גם בתהליך יצירת הזיקפה אצל גברים.
טיפ: אם אתם משתמשים בטריפטנים בנוסף לאחת מהתרופות שהוזכרו, וחווים הפרעות בתפקוד המיני, בדקו עם הרופא שלכם את האפשרות לעבור לשימוש בסומטריפטן (אימיטרקס), אלטריפטן (רילרט) או זולימטריפטן (זומיג). יש ראיות לכך שהנ"ל, יותר מתרופות אחרות במשפחה, עשויות לנטרל או לאזן את ההשפעות השליליות של נוגדי הדיכאון על התפקוד המיני.